Bancals profunds (parades de crestall)

Compostador (Font: edu.jccm.es)

Compostador (Font: edu.jccm.es)

Una altra de les tasques que tenim pendents (aquest hivern hem de fer compostadors de fusta, galliner mòbil i un sistema de reg soterrat entre d’altres) és l’hort de bancals profunds.

Les referències bibliogràfiques pels bancals profunds són en Seymour, en Caballero (que en realitat n’és una versió anomenada parades de crestall) i en Bueno -imatge-.

Bancal sg Seymour (Font: huertoparatodos.blogspot.com)

Bancal sg Seymour (Font: huertoparatodos.blogspot.com)

Bàsicament s’han de fer 4 bancals profunds de 1’5x6m separats per 50cm de passadís (l’únic lloc on es pot trepitjar… el bancal mai ja que és una forma de cultiu intensiu que necessita que estigui molt airejat i gens compactat). Nosaltres però en farem 5, dos de verticals (de nord a sud) i tres d’horitzontals (d’est a oest).

Avui, dilluns 26 de desembre, tot just hem marcat l’espai amb branques d’arbust al terra de l’hort i hem pogut decidir la ubicació definitiva tot deixant espai per la instal·lació dels compostadors.

Dades tècniques de les parades de crestall (més adequades per a climes on no plou gaire i l’ambient pot ésser molt sec com quan bufa el nostre vent del nord):

 1. No es pot trepitjar la terra cultivable: els organismes vius i arrels de les plantes faran una bona estructura al terra, remouran el sòl i construiran gal·leries per a que l’aire i l’aigua circulin de forma correcta… i per tal d’evitar alterar el medi on viuen, no es trepitjarà ni es treballarà la zona cultivada.
 2. Humitat constant: es recomana cinta exudant, o també gota a  gota que consegueix un reg constant i molt estalviador d’aigua. La humitat constant afavoreix l’activitat dels cucs de terra i altres éssers del sòl.
 3. Cicle rotatiu de 4 anys: Després d’una tipologia de cultiu no es tornarà a plantar el mateix fins que han transcorregut 4 anys. Per aquest motiu cal  com a mínim 4 bancals (o 5 si es vol deixar descansar un i fer per exemple adob verd).
 4. Compost: És una transformació controlada d’una barreja de residus orgànics, imitant el que fa la natura a la superfície del sòl, per tal d’obtenir un adob d’alta qualitat. Cal afegir-ne cada any per sobre de tota la superfície de les parades.
 5. Sembra i trasplants: Es fa de manera més densa que a l’horta tradicional. Així es perd menys la humitat del terra i s’eviten més males herbes.
Bancal sg en Bueno (Font: edu.jccm.es)

Bancal sg en Bueno (Font: edu.jccm.es)

Quan puguem posar-nos a fer els bancals de la parada de Crestall caldrà fer els següent passos:

 1. Marcar amb un metre i 4 estaques un rectangle d’1’5x6m (i així són 10m2)
 2. Es col·loca un cordill al voltant de les estaques i així tindrem una guia. Cal treballar la terra de l’interior fins a una profunditat de 20-30cm bé amb la fanga o bé amb la motoaixada.
 3. Quan la terra està saó, cal passar-li el rasclinet i s’eliminen pedres i es desfan els terrors de terra.
 4. Amb quatre estaques i un cordill marcarem a l’interior dos rectangles de 30cmx6m que és on conrearem.
 5. Es deixen al centre del rectangle pedres planeres o rajoles per a l’espai de pas per accedir al centre de la parada, tot separades per 60cm, espai on hi plantarem plantes aromàtiques i flors.
 6. En aquests rectangles cultivables s’afegeix una capa de 2 a 4cm de compost.
 7. Per sobre el compost es col·loca el reg exudant o sistema de reg gota a gota.
 8. I per sobre d’ambdós es col·loca una mantell, un encoixinat o mulching de palla, serradures de fusta, escorça d’arbre, etc…
 9. Ara ja es poden plantar les hortalisses (el planter al sòl separant el mantell i el compost, i les llavors entre el sòl i el compost).

Més informació:

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: