Descobrint la mallerenga

Des del mes d’octubre, que fent cas de l’amiga tècnica mediambiental, que vam penjar, d’un arbre del jardí, una menjadora especial per les mallerengues.

Mallerenga mascle (Font: ca.wikipedia.org)

Mallerenga mascle (Font: ca.wikipedia.org)

L’invent casolà és un filferro llarg on hi clavem cacauets (am pela és clar) i corbant ambdós caps, un per penjar la menjadora d’una branca i l’altre perquè no caiguin. Doncs el primer cop vam trigar en començar a trobar-los menjats, prop d’un mes… però aquest  segon cop als pocs dies ja vam trobar que n’hi havien d’oberts.. És un tipus de menjadora especial per a ocells molt àgils que poden menjar mentre fan equilibris.

Menjadora (Font; criatures.ara.cat)

Menjadora per a mallerengues (Font; criatures.ara.cat)

I no és fins avui, dimarts 27 de desembre, que hem pogut veure de cua d’ull (mentre estàvem fent el bancalet pels ravenets, hem sentit fressa de com els estaven pelant) i no hem pogut, de cap de les maneres poder identificar-lo. Només sabem que l’hem vist de color blanc i negre (o negre i clar) i ja que pocs ocells tenen l’habilitat de poder menjar-los podríem assegurar que és una mallerenga… i potser carbonera… però ja ho acabarem descobrint.

Costarà però, ja que és un ocell esquiu, tímid i molt poruc… de lluny mentre dinava amb els prismàtics no ha aparegut (però sí que he pogut veure un altre petit ocell que no he pogut identificar i que podria ésser un mosquiter, una boscarla o bosqueta, etc… i he pogut comprovar que el “nostre” pit-roig ve sovint i li agrada amagar-se als arbustos del jardí) ja que mentre estava a la barraca l’he tornat a sentir i ell m’ha vist a dins per la finestra i ha marxat de seguida.Paga la pena tenir-hi cura durant l’hivern (que li manca aliment) perquè és un bon aliat ja que menja tot tipus d’insectes, així com fruits silvestres i llavors riques en olis. S’acostuma fàcilment a les menjadores d’on si pot seleccionarà les pipes. I ja em temo que la nostra amiga tècnica mediambiental (mira que és llarg…) ens dirà que estaria bé fer i penjar un parell de caixes niu perquè s’hi acabin instal·lant a l’hort…

Quan l’identifiqui en ferm, us ho explico aquí mateix. PD: Dissabte 14 de gener vam poder identificar-la, i és una carbonera, amb pit grogenc i una llarga corbata negra que li travessa el pit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: