Se’ns tira a sobre la poda! – El verger I

Doncs això, divendres 6 de gener ja no vam poder mantenir-nos en el nostre engany… i hem de començar a podar ja…

I aprofitant que tant en Juan-Maria com en Juan-Isabel estaven pel seu hort podant les oliveres, vaig convidar-los, crec que no gaire subtilment que em donessin alguns consells… com sempre qui es va acostar al nostre hort va ésser en Juan-Maria i vam fer un repàs de 10 minuts pels arbres i el verger:

 • Oliveres (5):
  Olivera (Font:tvperu.gob.pe)

  Olivera (Font:tvperu.gob.pe)

  són els més difícils de podar… cal ésser tot i un expert… i malgrat en Juan-Maria no ho és, és el que tinc més a prop i accessible… i pel poc que sé d’ell es fonamenta, si més no, amb la seva intuïció i experiència d’uns 10 anys i amb molt del necessari i difós assaig-error. Així que endavant amb l’estil de poda perquè doni forces fruits, deixar el centre de l’olivera amb com a màxim 3 branques mare i ben obert perquè li entri el sol… tallar les puntes a tots els nous brots que volguem mantenir, tallar els que no volem mantenir perquè són molt a prop d’altres o es fan la competència pel sol… i tallar els mamadors (“xupons”, branques anyelles molt llargues que només creixen i no donen fruit… amb un color verd més fosc i viu que les altres branques i molt llises, sense clivelles ni arrugues) i les branques seques o que tenen molt poques fulles (interpretàvem que estaven malaltes). Vaig dedicar-me a l’olivera que tenim pitjor però no essent gaire valent i tallant poquet… perquè també, amb la fred que feia (estava ben núvol) preferia dedicar-me a feines més dures: tallar branques gruixudes. PD: durant l’hivern les hem anat podant i ara comencen a brotar les branques amb menys fulles… les que no acabin estant ben plenes de fulles mirarem de veure si es poden podar… i a 20 d’abril les 3 oliveres del jardí les hem aclarit de males herbes (ja era hora) que les hem deixat d’adob verd i encoixinat (però encara falta posar-hi el compost).

 • Moreres (3):
  Morera (Font:www.floresyplantes.net)

  Morera (Font:www.floresyplantes.net)

  atès que només les volem per fer ombra, la idea és que la deixem ben pelada, tallar totes les noves branques (quin respecte!) d’enguany… i això que algunes són molt més gruixudes que un dit gros molt gros… ja m’avanço que em costarà fer aquesta esquilada i abans consultaré per internet… el que sí que tinc clar és que tallaré totes aquelles que molesten al pas (la necessitat em fa ser molt valent…) i deixaré aquelles branques que segons el disseny mental que hi tinc em serviran per fer ombra on no hi ha o quedi més bonic… o s’abraci amb l’altra morera…

PD1: Finalment he  sigut força prudent encara que la majoria de moreres de jardí, zones verdes i carrers les poden arran de “munyocs” els llibes seriosos de podes recomanen en termes generals que es podi només si és necessari ja que no deixa de ser una agressió i cal que la podi sigui justificada… i per tant només “he tallat les que he pogut justificar” com ara les que creixien cap a una banda equivocada, quan n’hi havia masses de juntes, les que semblaven un xic malaltes o si més no no tant sanes com els de a prop, etc… A veure com resulta aquesta temporada amb aquest tipus de poda conservadora.

PD2: a 9 d’abril és dels pocs arbres que encara no han fullat… esperem que no sigui per haver-los podat poc…

PD3: ja apunten, ambdues moreres, els brots a 15 d’abril… I a 12 de juny ja fa molt de temps que mengem mores (les negres, les més bones gairebé que no arribem mai a temps i cauen…) i que estan ben fullades les moreres… i si al principi els veïns deien que per no haver-les podat farien les fulles petites (i es veritat que eren petites les fulles que feien) ara que ja s’ha ben emplenat han anat creixent i n’hi ha de ben grosses. Així que si no descobrim altres motius, em sembla que cada any les podarem poc.

Auró americà (Acer Negundo) - Flor masculina (Font: chalk.richmond.edu)

Auró americà (Acer Negundo) – Flor masculina (Font: chalk.richmond.edu)

 • Arbre sense nom Negundo (2): vaig indicar-li, com qui no vol la cosa, que aquell arbre em sobrava de la zona del jardí propera a la bassa… i ell també va veure que és un arbre que fa ombra excessiva a la bassa i a dues oliveres i part de l’hort… i que si pot haver-hi “males plantes” també pot haver-hi “mals arbres”… el tallarem a l’alçada d’un tamboret… per reconvertir-lo en un seient rústic a prop de la bassa… PD1: som 14 d’abril i no l’hem tallat… així que com a mínim haurem d’esperar un altre any tret que ens faci més nosa del que ara pensem i decidim acabar amb ell abans de l’hivern vinent. PD2: a 20 d’abril fem “poda de manteniment” manual treient totes les brots de branques que surten pel tronc i que acabarien essent molt molestos si els deixem créixer.
 • Noguer (2):
  Noguera - Nous (Font: 2.bp.blogspot.com)

  Noguera – Nous (Font: 2.bp.blogspot.com)

  en principi no s’ha de remenar gaire, només tallar les branques molestes i aquelles seques (d’un color marronós fosc i més apagades… i que es trenquen només de manipular-les)… a banda de tallar algunes on n’hi ha varies sortint d’allà mateix formant un nus. Vaig fer just les que em molestaven i les seques del gros.. ja que del petit no veia tant clar què hi havia de fer… i entre d’altres no recordo si va dir que les puntes de les noves branques també… a consultar-ho de nou toca. PD: Amb el que vam tallar sembla que ho hem fet prou bé ja que a 14 d’abril gairebé totes (cal mirar-ho més detingudament) les branques han fullat (el noguer gran va començar a apuntar cap el 30 de març) i florit (els hi penja un ramillet força gruixut verd). Val a dir que el noguer gran fulla i floreix abans i amb més força que el petit.

 • Pomeres (5):
  Pomera (Font:esjardineria.com)

  Pomera (Font:esjardineria.com)

  no vaig entendre res… recordo però que em va explicar que la flor i fulles surten de cada gemma i que les escatís de seguida que sortissin perquè no em passés com vaig trobar els pomers a l’agost… ple de milers de mini-pomes fetes malbé (per manca de cura i per créixer tant apretades). Ara, segurament no escatiré les flors, el que escatiré seran els fruits quan hagin crescut un xic i pugui destriar els més febles-petits-lletjos (espero que no sigui una metàfora de l’eugenèsia dels dictadors que hem patit a la nostra història…). PD: són dels darrers arbres en fullar i florir… (molt després dels albercocs, codonyers, perers i alhora amb els noguers i figueres) però quan ho fan són tan macos com els altres.

 • Codonyer (1):
  Codonyer (Font: http://dragonwood.org/2009/11/10/quinces/)

  Codonyer (Font: dragonwood.org)

  ara mateix no recordo que en parléssim… i és molt petitó… no sé si no s’ha de tocar… perquè de fruits ja en va fer aquesta tardor… simplement que el fort vent del nord, la tramunana, els va fer caure tots de cop i abans de temps… així que no sé si se soluciona ni s’arranja res podant… (Fullant i florent mirar aquí i aquí on també s’explica reproducció per esqueix)

 • Cirerer (1): es poda quan ja ha donat fruit, a l’agost (perquè ja és un arbre adult… si fos jove he sentit dir que es poda a l’hivern)… perquè ara al gener i febrer ja millor deixar-lo tranquil perquè un dia d’aquests farà flor i a principis d’estiu esperar que faci cireres (que per cert, a diferència d’altres fruits no s’ha d’escatir ni les flors ni els fruits…). PD1: Dissabte 19 de maig vam collir les poques cireres que vam trobar… no sabem si han estat els ocells (hi havia forces cireres menjades… però no tantes com esperàvem) o algun espavilat (que durant aquests dies mentre esperàvem que maduressin) se’n va aprofitar… Sigui com sigui hem de posar la xarxa a principis de maig (i fins i tot a finals d’abril) per protegir les cireres.
 • Perer (1): en principi s’ha de tractar igual que les pomeres… i de podar no recordo gaire què en vam parlar (és impossible retenir tantes coses alhora! I tant subjectives i abstractes!). Caldrà una navegació per internet i convidar-lo a visitar l’hortet un cop més.
 • Albercocs (4):  a veure si en tindrem d’”abricocs” enguany… i aquí la meva memòria em falla i no recordo gaire a banda de diagnosticar que estan un xic malalts per la sàlvia que supuren per algun nus… a investigar… (la llista de feines és tant llarga que malgrat no sóc així… n’aprendré… només podré anar fent una cosa cada cop, poc a poc i amb bona lletra…). PD1: el dijous 12 de gener hem vist que una de les branques més llargues ja ha començat a florir... hi ha un brots florits d’un color fucsia molt brillant… Pobres albercocs si ja estan florint i arriba un dia d’aquests una gelada… és ben bé que aquest hivern tant bo farà tornar boges les plantes… PD2: dissabte 18 de febrer i aquest mateix albercoc ja treu fulles a la branca més nord. Les flors anteriors han desaparegut, segurament per les intenses gelades que aquesta onada de fred siberiana que hem patit gairebé un mes seguit. PD3: som a 1 de maig i n’hi ha un piló d’albercocs de mida més gran que les ametlles amb pellofa de pell. Hem hagut de fer una poda de sanejament tallant totes les branques malaltes a l’albercoc més oriental… a veure si li va bé (nota mental: he d’acabar descobrint perquè supura tanta sàvia…).
 • Arbre sec (6): bona part d’ells més que arbres creiem que són arbustos... i que de les arrels cada any torna a intentar créixer un de nou… en tenim varis de secs… un però protegeix el sobreeixidor del pou i te lligada la mànega principal del pou perquè no surti del motor d’una estrebada… doncs aquest concretament mentre l’intentàvem tallar un xic… s’ha esberlat del tronc i hem pogut descobrir un niu, jo diria que de formigues… ja que recordo que les termites són diferents i no hi ha les larves blanques tant comunes dels nius i galeries de tèrmits. Així que aquest finalment el vam acabar d’arrencar i cap al piló de branques i troncs… PD: són arbres secs i amb molt mala pinta… però a 14 d’abril han florit forces branques i estan apuntant noves fulles i nous rebrots arreu (també per les arrels), tota una sorpresa… però això no vol dir que ens agradin i tendim a treure-nos-els de sobre quan puguem.
Salze blanc (Font: www.bomengids.nl)

Salze blanc (Font: http://www.bomengids.nl)

 • Arbre gegant (1) – Saula (Salze blanc?): podat durant l’hivern fins allà on hem pogut… va ésser un dels primers en fer flor i fulles… i hem trigat en conèixer la seva tipologia d’arbre ja que el nom que ens deien el veí autòcton de la zona (saula) no hi havia manera d’identificar-lo. Ara sabem que és un salix alba (o qualsevol d’altres sàlixs) i era el típic arbre de marge entre camps… però el veí ens ha comentat que a mida que la gent els va anar tallant per cremar ara el nostre és dels pocs que queden a tota la contrada.
 • Figueres (2): a 10 de gener podem les dues figuers (bé la gran només les branques que molestaven i que veiem que estaven força seques, i la petita li reduïm les branques principals deixant-ne només 3).

Val a dir que no hi ha res com tenir bones eines... els veïns tenen tot de podalls de totes les mides… uns fins i tot semblen super alicates de tallar cadenats com a les pelis… i nosaltres només tenim unes tisores de podar i dos xerracs, un de dents llargues i un altre de petitones… que fan el tall més net… cosa que s’ha de vigilar la poda, que el tall sigui net perquè pugui cicatritzar millor.

PD: Som ja 10 de gener i prou feines he fet les dues figueres, la gran i la petita (fàcils), la noguera gran (també fàcil) i dues oliveres (difícils). I hi alterno ésser poruc a ésser valent i irresponsable… tant em costa tallar moltes branques com quan m’animo escabetxino a tort i a dret… a veure què passarà a la propera collita (de fet com encara no hem tingut cap collita no podrem comparar… i “ushujuru” que miraré què fa cada branca, les molt pelades, les que he deixat, les carregades de branquetes, la neta de branquetes per si puc entendre la poda i les seves funcions…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s