Lletsó d’hort – Adventícia de l’hort

Lletsó (Font: plantas-medicinales.servidor-alicante.com)

Lletsó (Font: plantas- medicinales. servidor- alicante.com)

Lletsó d’hort (Cerraja en castellà, Sonchus oleraceus): comestible crua i paramedicinal

(Agraïm el text a plantas-medicinales.servidor-alicante.com d’on l’hem manllevat): És una planta perenne que sol mesurar de tres a quatre pams d’alçada. Les seves fulles estan dividides en segments i tenen les vores dentades, la base està formada per dos grills triangulars que abracen el tija; les seves flors són de color groc i es troben agrupades en ramells de quatre o cinc. Si es trenquen les tiges o les fulles es pot observar que flueix làtex.

La lletsó és originària de l’Orient Mitjà i Europa Oriental. A la península es pot trobar per tot el territori, principalment en hortes i ribassos. Poden créixer en qualsevol part de la ribera d’un riu, tant a la zona pròxima a la vora de la mar com a les muntanyes de 2.000 metres d’altitud.

Floració: La lletsó és una planta que pot florir pràcticament durant tot l’any. Els fruits són molt petits, de color brunenc, i tenen la pell amb nombroses arrugues molt fines.

La recol·lecció de la planta s’efectua a la tardor i es realitza per parts, essent les fulles les primeres a ser recol·lectades per passar després a recollir l’arrel.

S’emmagatzemen a l’ombra, on s’espera per assecar-les, després s’airegen les fulles i l’arrel s’exposa ràpidament al sol.

Aplicacions

  • Diürètic : Lleu
  • Galactogen : Lleu
  • Refrescant : Moderat

Les fulles i tiges de la lletsó contenen al seu interior una substància anomenada làtex, que conté fitosferina; de la resta dels seus component es coneix bastant poc.

Es poden aplicar en forma d’emplastre sobre l’estómac i les ferides infectades amb pus. El suc d’aquesta planta és un bon remei contra els dolors d’estómac.

Antigament era molt comú preparar l’aigua de lletsó en totes les farmàcies, i s’emprava contra tot tipus de malalties. Però a partir del segle XVIII va començar a considerar aquest preparat poc útil, de manera que es va deixar d’utilitzar.

Les lletsó també tenen propietats laxants, diürètiques, depuratives i digestives.

Lletsó (Font: ca.wiquipèdia.org)

Lletsó (Font: ca.wiquipèdia.org)

Algunes fulles de lletsó són comestibles, especialment les més tendres. Es poden utilitzar crues, com substitutes de l’enciam a l’amanida, o cuinant-com qualsevol verdura.

Administració

  • Infusió. Es posa a bullir una mica d’aigua i després s’afegeixen fulles i arrels de lletsó. Es recomana prendre una tassa abans de cada àpat.
  • Decocció. Es cou un grapat de fulles de lletsó, es cola i es deixa refredar el preparat. Prendre tres tasses al dia.
  • Emplastres. S’aplica un cataplasma (fabricada a base de fulles de lletsó) sobre la part afectada de la ferida.
  • Suc. Preparant l’arrel dels lletsons correctament, és a dir, mòlta i torrada,  es pot preparar una beguda semblant al cafè.
  • Menjar. Les fulles es poden menjar crues en amanida o cuites com a verdura.

Més informació

Deixa un comentari