Verdolaga – Adventícia de l’hort

Verdalaga, verdolaga o  enciam de patena

Verdolaga (Font: ca.wikipedia.org)

Verdolaga (Font: ca.wikipedia.org)

(verdolaga en castellà, Portulaca oleracea) – comestible crua, fulles i tija preferiblement abans de la floració

És un dels ingredients de la cuina mediterrània tradicional, tot i que actualment el seu consum és molt reduït a les zones urbanes. La tija i les fulles es mengen crues en amanides. Combina bé amb tota mena d’herbes i hortalisses, però especialment amb la pastanaga.

És una de les verdures utilitzades tradicionalment en amanides a les zones rurals que varen ser substituïdes per l’enciam.

A Grècia la verdolaga es menja en amanida amb tomàquet i formatge i a la cuina dels països àrabs tallada en trossos menuts per fer amanides locals. Es pot conservar confitada amb vinagre i sal.

També es pot menjar cuita, com a verdura o guisada amb patates, o amb llegums.

(Agraïm el text a plantas-medicinales.servidor-alicante.com d’on l’hem manllevat): La verdolaga és una planta herbàcia pertanyent a la família de les portulacàcies. És una herba força comú molt ramosa, amb les branques esteses per terra formant extenses xarxes. Les fulles són oposadesa la part inferior i es van escampant a mesura que ascendim en la  tija . Les flors d’aquesta planta solen passar inadvertides amb molta freqüència, encara que si s’observa a ple sol es pot contemplar tota la planta guarnida de flors molt obertes. El fruit és sec i s’obre mitjançant un opercle o tapadora.

Verdalaga (Font: herbarivirtual.uib.es)

Verdalaga (Font: herbarivirtual.uib.es)

La verdolaga es cria en terrenys incultes de gairebé arreu de la península, generalment en terres baixes.

Floració

Si el temps és bo, la verdolaga comença a florir el maig, perllongant aquesta època fins la tardor. Amb fins medicinals interessen les parts aèries, que s’empren en estat fresc com ara veurem.

Aplicacions

  • Antihelmíntic : Lleu
  • Diürètic : Lleu
  • Laxant : Fort

L’abundància de mucílag és el que predomina en aquesta herba, essent l’única cosa important que cal destacar de la seva composició, encara que també contingui saponines, sals, proteïnes i una mica d’àcid ascòrbic (vitamina C). Aquest mucílag confereix a la planta propietats laxants. Popularment se li atribueixen altres virtuts com a diürètic, demulcent, hipoglucemiant i antihelmíntico , però totes aquestes qualitats no són sinó reflex de la seva principal virtut, que consisteix en afavorir el trànsit intestinal, augmentant així el nombre de deposicions en quantitat i qualitat. Aquest mucílag, al seu pas pels diferents trams de l’aparell digestiu, va arrossegant substàncies nocives per l’organisme a més d’altres substàncies com greixos, colesterol, etc. Però tots aquests efectes no es donarien si al mateix temps que s’ingerís la planta no es consumís aigua en quantitats generoses, ja que l’augment de fibra en la dieta sempre ha d’anar acompanyat d’un augment en la ingesta d’aigua. Si no és així, tot aquests mucílags poden provocar una obstrucció intestinal greu que requeriria una intervenció quirúrgica d’urgència.

A més de ser un bon laxant, aquesta herba es pot menjar-com qualsevol verdura-crua o cuita, i el seu consum està recomanat ja que és un aliment molt saludable. En ús tòpic també té algunes propietats, com per exemple en gingivitis, furóncols i abscessos, conjuntivitis i ferides.

Administració

Verdolaga (Font: herbarivirtual.uib.es)

Verdolaga (Font: herbarivirtual.uib.es)

  • Herba crua. Com si es tractés de qualsevol verdura coneguda. Es pot amanir a gust o experimentar qualsevol exquisit plat, amb això ens beneficiarem de les seves virtuts medicinals i alhora gaudirem d’un deliciós plat. Només hi ha una recomanació: rentar acuradament les fulles .
  • Infusió. Es prepara a raó d’una cullerada de la planta fresca en una tassa d’aigua bullint. Es prenen unes 3 tasses al dia, repartides en els principals àpats.
  • Ús extern. Es prepara una infusió més concentrada que l’anterior i s’aplica de forma tòpica sobre ferides, furóncols, abscessos, etc.

Més informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: