Malva – Adventícia de l’hort

Malva o vauma o malva de cementiri

Malva (Font; herbarivirtual.uib.es)

Malva (Font; herbarivirtual.uib.es)

(Malva en castellà, Malva sylvestris) – (es pot menjar com a verdura insípida

(Agraïm el següent text a plantas-medicinales.servidor-alicante.com d’on l’hem manllevat):

Planta biennal o perenne que creix en terrenys rurals, vores de camins, horts … desenvolupant-se amb més facilitat en llocs de certa alçada respecte el nivell del mar.

Posseeix un tija que a partir del segon any es torna llenyosa en bona part. Les fulles estan dividides en almenys cinc lòbuls, cadascun dels quals compte al seu torn amb la vora dentada.

A l’antiguitat s’emprava com a aliment, com a verdura cuita, i encara avui segueix tenint aquesta utilitat en certs països àrabs, tot i que resulta bastant insípida.

Floració

La floració es produeix els mesos de primavera i estiu, generant unes flors d’un intens color morat-rosaci, recorregudes per venes més fosques. Presenten nombrosos estams .

La recol·lecció s’efectua en els mesos anteriors a la floració, quan la planta està totalment desenvolupada, assecant-se el més ràpidament possible i sempre amb bona ventilació. En alguns casos poden aparèixer uns punts petits de color marró a les fulles seques; aquests es deuen a l’aparició d’un fong força comú en aquesta espècie – que espatlla el producte, ja que amb l’aparició d’aquestes taques s’ha de rebutjar qualsevol full que les posseeixi.

Per recol·lectar les flors cal operar amb la planta en floració, durant els mesos de juny i juliol, dessecant ràpidament en estufa o a l’ombra a 36ºC, d’aquesta forma s’aconsegueix un bell color blau, garantia d’un assecat en bones condicions.

Malva (Font: plantas-medicinales.servidor-alicante.com)

Malva (Font: plantas-medicinales.servidor-alicante.com)

Aplicacions

  • Balsàmic : Moderat
  • Diürètic : Lleu
  • Laxant : Moderat

Les flors contenen gran quantitat de mucílag -igual que les fulles – que pot arribar fins a la quarta part del pes total de la planta; gràcies a això posseeix qualitats laxants que s’originen per mitjà de la formació d’un bol-generat pel mucílag expandit gràcies a l’aigua-que facilita el seu trànsit intestinal.

Actua així mateix com emol·lient i balsàmic, de manera que s’empra en refredats, bronquitis, faringitis, asma , processos gripals i estomatitis.

Té també vitamines A, B1, B2 i C.

En conjunt, s’observen lleugeres activitats diürètiques, per la qual cosa s’empra en casos d’oligúria, cistitis i obesitat.

Administració

  • Decocció. Tres grams de fulles i flors de malva dessecades s’afegeixen a 300 mil · lilitres d’aigua a temperatura d’ebullició, deixant-lo en aquesta situació durant tres minuts, després dels quals es deixa refredar durant deu minuts més. Es filtra i es pot prendre fins a un total de quatre vegades al dia.
  • Suc de la planta fresca. S’extreu directament, aplicant-lo sobre la pell inflamada per picades d’insectes, aconseguint així alleujar la zona.
  • Decocció ús extern. Es prepara amb quaranta grams de les fulles i flors , que s’afegeixen sobre un litre d’aigua que bull durant quinze minuts. S’empra com col·lutori , per gargarismes, banys oculars, irrigacions vaginals …

Més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: