Remeis casolans fungicides

Recull de fungicides casolans: per a la prevenció i lluita contra malalties fúngiques amb productes accessibles per a qualsevol agricultor.

Les malalties de les plantes solen ésser produïdes per fongs (en el 95% dels casos), i amb molta menys incidència per bacteris i virus-micoplasmes i viroides (a més poc estudiats)
Els fongs són vegetals que no tenen clorofil·la i per tant són incapaços d’elaborar sucres. Han de parasitar plantes vives o matèria orgànica morta (per exemple, un full a terra). Es reprodueixen mitjançant espores que dissemina el vent, la pluja, altres insectes, etc ..
Els bacteris, al contrari que els fongs, ataquen més a animals i l’home que no pas a les plantes. Els antibiòtics, per raons econòmiques no poden fer servir en l’agricultura, de manera que només es poden prevenir.
Els virus són paràsits obligats de molt petita grandària. Hi ha bastants virus vegetals, sobretot en cultius herbacis. Es transmeten mitjançant vectors (pugons, nematodes i fins i tot fongs), alguns, molt pocs, per llavors i altres, poquíssims, mitjançant eines, tisores, etc. i dels que ataquen a fruiters, tarongers i altres arbres, la forma òptima de transmissió és per empelt. El tractament més efectiu i comú es destruir les plantes virosadas i tractar sistèmicament els vectors.
(vull agrarir aquesta feinada a MagicMoby a www.cannabiscafe.net d’on l’he manllevat)
 • Cua de cavall:L’alt contingut en sílice de la planta, i la presència en la mateixa d’una saponina tòxica per als fongs cridada “equisetonina” fan d’aquest producte un excel·lent fungicida contra la Roya, oïdi,míldiu, phytophopthora sp, clapejat, septoriosis, Monilia, botritis sp i alternària, també actua contra l’aranya roja i el pugó. També s’empra (i en el nostre cas conjuntament amb la consolda com a adob radical, ja que a les solanàcies ens va fer por emprar-lo com a adob foliar)

  Oidi (Font: articulos.infojardin.com)

  Oïdi, oídium, cendrada o malura blanca (Font: articulos.infojardin.com)

  • El seu principal mecanisme d’acció és que afavoreix la formació de parets cel·lulars més gruixudes que impedeixen la implantació de patògens. Es recomana el seu ús tant com preventiu, com curatiu.
  • Decocció, es prepara per a 10 l d’aigua:  cua de cavall fresca, 1kg, cua de cavall seca 150gr. En tots els tractaments s’usa diluïda 5 vegades el seu volum. Per malalties fúngiques es realitzen tractaments de 3 dies repetint cada 10 -15 dies. En les polvoritzacions se li pot incorporar al 0’5-1% silicat de sosa o de sodi.
  • Preparat per la lepra del presseguer: afegir a la decocció de cua de cavall purí d’ortiga (veure més endavant) i colomassa (excrements de colom), 1 kg en 50 l de brou.
 • Aigua oxigenada:Indicada especialment per al míldiu; 150ccen 40 litres d’aigua.
 •  Ruda: En extracte té acció fungicida, controla la antracnosi i fongs resistents.
 •  Papaia: Les fulles de papaia s’utilitzen per controlar fongs ja que el seu principi actiu té efectes fungicides, especialment per a control de rovell (roya en castellà) i míldiu polsegós.
  • 1. Macerar o picar 500 gr de fulles fresques i afegir 1 litre d’aigua, colar i barrejar amb 5 litres d’aigua sabonosa (10 gr de sabó no detergent)
  • 2. Col · locar 500gr de fulles i flors fresques en 1 litre d’aigua durant 20 minuts al foc fins aconseguir el punt d’ebullició, deixar refredar i colar. Aquest extracte barrejar en 20 litres d’aigua, afegir 40 gr de sabó no detergent i fumigar les fulles que presenten fongs.
  • 3. Macerar o picar 5kg de fulles en 1 litre d’aigua, colar i afegir 20 litres d’aigua sabonosa (40 grams de sabó no detergent).
 • Farigola: (Thymus vulgaris). El seu principi actiu actua com a fungicida. S’utilitza tant en extracte, com en infusió.
 • Ceba: S’empren senceres, pell i fulles. L’efecte contra el oïdi és excel·lent en les plantes joves, sobretot en les cucurbitàcies i solanàcies. Per gaudir d’una eficàcia cal aplicar un cop al brollar la llavor, una altra vegada en l’estat de plàntula i al llarg del cultiu.
  • Preparació: purí al voltant de 500gr / l d’aigua, diluir 10 vegades seu volum. Aplicar-preferiblement al matí o última hora de la tarda.
 • All: Les substàncies naturals de l’all es degraden amb lallum temperatura i aire, per la qual cosa s’ha d’aplicar d’hora matí o prop de la posta del sol. Pot usar-se a qualsevol hora si la terra està mullada.
 • Infusió: 75 gr. de grans trossejats en 10 l d’aigua. Per fongs del sòl 100gr / l d’aigua, deixant-lo estovar 1 hora.
 • Llet:Les seves propietats fungicides poden explicar per la presència en la llet de certs aminos, i de sals riques en potassi i en fosfats. La seva acció és doble: d’una banda és directament fungicida i de l’altra capaç d’estimular la resistència de la planta davant del fong. Habitualment es dilueix del 20 al 50%.
  • Tractament per a la vinya: La llet diluïda al 10% és més eficaç  que el sofre. Assaigs amb sèrum de llet van donar resultats  anàlegs i el gust del vi no s’ha vist afectat.  A França es barregen 5 l de sèrum i 5 l de llet al 10%  detenint els tractaments 2 setmanes abans de la verema.
 • Canyella: Per al control de oïdi (míldiu empolsada) l’extracte de canyella és contundent, tant preventiu com curatiu, fins i tot amb infeccions greus. En aquest cas s’ha d’aplicar el producte cada 72 hores (cicle del fong) per eradicar el problema, posteriorment cada 15 dies.
 • Ortiga:  Per a la prevenció de míldiu.
  • Preparació del purí: 2 kg d’ortiga fresca o 400gr seca en 20 l d’aigua deixant macerar 5 dies. Per al tractament  de dilueix en el doble d’aigua.  Recepta molt eficaç com a fungicida: picar o macerar 150gr  de camamilla, fulles i flors i 250 gr d’ortiga, deixar-les en  10 litres d’aigua durant 24 hores. Bullir 150 gr de fulles d’eucaliptus en 1 litre d’aigua. Barrejar tot, filtrar i afegir  40 litres d’aigua.
 • Altres mescles fungicides:
  • Barrejar en 4 l d’aigua una cullerada de bicarbonat i 2,5 cc d’oli vegetal. Batre i afegir mitja culleradeta de sabó natural (Sosa o potassa). Aplicar cada 5 o 7 dies per lluitar contra antracnosi, fumada, míldiu i oïdi.
  • Barrejar 1 litre d’aigua amb 200 grams de cendra i es deixa reposar durant 1 nit. Filtrar i barrejar amb mig litre de sèrum i es dilueix en 4 litres d’aigua.
  • Barrejar 2 l de llet, 1 l de purí fermentat de cua de cavall i 300 cc de sabó potàssic en 7 l d’aigua. És eficaç sobretot contra l’oïdi.

Més informació sobre malalties:

2 thoughts on “Remeis casolans fungicides

 1. núria ha dit:

  moltes gràcies! tinc una menta amb oïdi. crec que la regava massa…

  • Hola Núria, moltes gràcies a tu… no saps la il·lusió que ens fa saber que alguna de les coses que anem aprenent també ajuden a algú altre… per cert, si tens coneixement de nous remeis casolans, no dubtis en fer-nos-els saber que l’inclouríem. Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: