Tomates amb el “cul cagat”, necrosi apical

Dissabte 7 de juliol ens vam trobar una tomata pebrot ben madura… però amb pudrició apical.

Tomata amb el "cul cagat" - Necrosi apical (Font: horturba.com)

Tomata amb el “cul cagat” – Necrosi apical (Font: horturba.com)

La necrosi apical (o “cul cagat”) és una malaltia fisiològica (no la provoca cap agent patògen). I sol ésser per una manca d’assimilació del calci, perquè bé el sòl no n’hi aporta o perquè aquella varietat té dificultats per adaptar-se a aquell terra. També els hi afecta l’estrès hídric i la salinitat.

Possibles solucions i recomanacions que hem trobat a la xarxa:

 • segons http://www.horturba.com s’hi pot afegir una cullaradeta de llet en pols al terra i regar
 • també es recomana arreu afegir-hi gallinassa al compost (no directament perquè és molt fort) ja que és un fem molt ric en nitrogen. Conté grans quantitats de calci (per tant no convé abusar-ne a les terres calcàries) i per això és molt bo per a terres àcides. Si l’utilitzem per a l’hort, cal que estigui ben fermentat i cal usar-lo en molt poques quantitats per evitar cremar les plantes. I sempre és millor no emprar el fem de les granges de producció intensiva (contenen antiparasitaris, antibiòtics, etc.)
 • segons elhuerto20.wordpress.com és millor l’adob foliar que no pas radical (ja que pot haver-hi dificultat en l’assimilació) i també que pot afegir-li òxid de calci (calç viva) però apagat amb aigua (calç apagada o morta)
 • altres:
  • afegir el calci en forma líquida fa més fàcil l’assimilació
  • adob ric en calci
  • dissoldre pastilles de calci efervescents en aigua i rega

No hem trobat una solució adient encara i hem emprat com a prova, moldre 5 pastilles de calci infantil (calci vegetal) que havíem comprat en un herbolari i el vam posar, el 8 de juliol, al peu de la meitat de les solanàcies, concretament les externes del bancal, les tomates més al nord i al sud (deixant-ne sense les del mig) i els pebrots més al nord i les albergínies també més al nord.

6 thoughts on “Tomates amb el “cul cagat”, necrosi apical

 1. Jordi Palou ha dit:

  Molt agraït per la informació, estava força amoïnat ja que gairebé no podia collir cap tomàquet sense la ditxosa taca. Provaré de posar-hi cals viva dissolta amb l’aigua de reg, a veure si funciona.

 2. Salva MadPad ha dit:

  Hola molt bones desde el anoia/penedes! He començat fa poc cosa d’un mes a fer el meu hort, ja fart de les pujades dels preus constants i de donar-hi els meus diners a multinacionals i comprar fruita i verdures que no tenen gust a res, a més de nutrir-nos a casa amb aliments tractats amb fertilitzants quimics, pesticides, fungicides….etc., fart de tot aixo i amb la sort de que tinc un troç de terra, hem decidit a casa de fer un hort per tal d’estalviar diners i sobre tot en salut. Bueno, amb aquesta presentació us dic que seguire el vostre blog ja que m’anira molt be per adquirir coneixements i compartir els meus.

  No més una pregunta!¿A quina zona esteu?

  Gracies i os animo a continuar amb el blogesteu fent un bon treball.

  • Hola Salva MadPad, nosaltres també fa poc que tenim hort i no teníem gaire experiència prèvia.
   El blog també ens serveix per poder-hi anotar totes les provatures i experiències com si fos un diari de camp… i poder anar-hi consultant què i quan vam fer, i així la temporada vinent poder rectificar un xic gràcies a l’assaig-error.
   I si ara ens dius que a més t’agradaria seguir-lo, ens fa molta il·lusió.
   Com veuràs també hi anotem els nostres dubtes, així que tots els teus comentaris i experiències seran d’allò més benvingudes, farem un transvasament d’idees des de l’Anoia-Penedès a prop de Girona.
   Salut!

 3. meritxell ha dit:

  hola bones,
  vaig anar a un curs de vermicultura i alla vam preguntar sobre aquest problema, i mes que per falta de calci es per falta de reg. El calci és un mineral que necessita l’aigua per moure’s per dins de la planta, quan s’esta formant el fruit i no hi ha suficient aigua a dins de la planta doncs el teixit no es forma bé i queda negre…

  • Hola Meritxell,

   sí i tant, tens tota la raó, una de les explicacions és l’estrès hídric i l’alta salinitat…
   i ambdues coses poden ésser també el nostre problema ja que no som de “regar gaire” perquè encara no tenim ben solucionat el tema i és farragós per nosaltres regar i perquè de vegades, segons l’època, el nostre aqüífer és un xic salat…
   però des que vam fer la intervenció-prova d’afegir calci (potser també des de llavors vam regar millor) els problemes de “cul cagat” van desaparèixer pràcticament… i ens va semblar interessant fer-ho públic

   Gràcies de nou,
   Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: