Vernís ecològic (trementina i oli de fregir)

Terebint (Font: viquipèdia.org)

Terebint (Font: viquipèdia.org)

Ara que estem construint el nostre galliner mòbil hem començat a envernissar les parts que ja tenim construïdes (tant per protegir-lo de l’intempèrie com per dificultar que s’hi instal·lin gaires bitxos i fongs).

Atès que volem intentar criar les gallines amb mètodes respectuosos (per elles i nosaltres que ens menjarem els seus ous) hem buscat com fer-nos el vernís… i finalment ens ha agradat molt una idea que ens han dit els amics Saó: aprofitar l’oli de fregir que guardem (en principi per fer sabó però ens feia força mandra posar-nos-hi) que ja està desnaturalitzat rebaixat a parts iguals amb essència de trementina (resina o extracte de l’arbre terebint… o d’algunes coníferes). Així que només cal filtrar un xic l’oli de les impureses que hi puguin haver-s’hi acumulat i barrejar-lo amb l’essència de trementina i ja podem pintar les fustes… més endavant ja veurem si cal fer-ne una segona o tercera capa… o si s’ha d’anar canviant la proporció d’oli en les següents capes.

Un cop més la versió biològica i ecològica també és la més barata… en revaloritzar un residu.

Trementina i aiguarràs: L’aiguarràs tradicional és l’essència de la trementina (encara que actualment  en venen molts de succedanis o símils normalment derivats del petroli)  que és la sàlvia resinosa del terebint, un arbre aromàtic de la família dels festucs. Un cop es destil·la la trementina s’obtenen dos productes, una l’essència, que és volàtil és l’aiguarràs i la resta, resina sòlida també anomenada colofònia és molt preuada pels instruments de corda amb arc (violins, berres…), tacs de billar o perquè no hi rellisquin els gimnastes (halterofília, paral·leles…).

One thought on “Vernís ecològic (trementina i oli de fregir)

  1. Salva MadPad ha dit:

    molt molt interessant, fa dues setmanes vaig reutilitzar uns mobles que ja tenia i uns altres impecables rescatats del contenidor, els vaig pintar i barnisar. Llastima que no tenia aquesta informacio. A la proxima farem la prova a veure que surt…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: