Planter – Almàixera en porexpan 2012

Planter de porexpan (Font: aventurasenlapalmadebre.blogspot.com)

Planter de porexpan (Font: aventurasenlapalmadebre.blogspot.com)

Dimarts 30 de juliol, atès que les dues tongades de sembra de pastanagues no ens hagi funcionat ens ha mogut a decidir-nos a fer d’una vegada una prova en un planter de porexpan de l’antic propietari i hi sembrem.

Utilitzem meitat terra i meitat de compost, però hem sapigut tard que no cal que la terra sigui gaire adobada (de vegades ho fan amb meitat terra i meitat sorra), i que fins i tot és contraproduent, ja que la llavor ja té tot el que necessita per a germinar i un excés d’aliment pot fer malbé les arrels primerenques…

Atès que el principal problema dels planters són els fongs cal no plantar gaire compacte (aclarir de seguida que es pugui) i per a molts a més empren terra “nova” i desinfecten els recipients amb aigua de llegiu. Nosaltres no sabem si per vagància o desconeixement… ho hem fet a sac com tot el que provem… així s’aprèn oi? (m’encanta fer-ne virtuts de les macances… jejejejej).

Usualment se sembra un terç més del que es necessita ja que hi ha pèrdues de llavors, i en el nostre cas posem forces llavors (de 4 a 8) per planter perquè n’hi ha que no germinen i així podem triar les més sanotes (i que en els sobres n’hi ha moltíssimes i sospitem que això de tenir els sobres oberts durant mesos no ajuda tampoc…). Ja anirem agafant ritme.

El lloc ha d’ésser càlid sense sol directe (aquest error hi hem caigut de quatre grapes… al sud de l’hort l’hem posat, a ple sol… avui mateix ho rectifiquem) i sense gaires corrents d’aire... sort que encara no han germinat…

El reg ha d’ésser per aspersió perquè el “xorro” d’aigua no desplaci les llavors ni trenqui les arrels… s’ha d’intentar que mai s’assequi el terra.

Brots de pastanaga (Font: www.edujardin.es)

Brots de pastanaga (Font: http://www.edujardin.es)

1. Almàixera blava (10×13=130)

Plantacions:

  • 30 de juliol:
    • 70 pastanagues (7 fileres): a 1mm de profunditat tipus Chantenay (daucus carota) de sobre de marca Morera
    • 30 raves blancs de taula “martell” (3 fileres): a 2mm de profunditat tipus “Martillo” (brassica rapa) de sobre de marca Morera (sobre no obert però comprat fa temps)
    • 30 xicòria silvestre (3 fileres): a 2mm de profunditat de sobre de marca Vilmorin (sobre vell ja obert fa temps)
  • 28 d’agost:
    • 30 enciams bio (3 fileres, 30): a 2 mm de profunditat tipus Batavia Pierre Benite (Latuca sativa) de marca Rocaba biològic (en sobreviuen i trasplantem el 28 de setembre 20)
    • 30 enciams cogoll (3 fileres, 30): 2mm de profunditat tipus Cogoll marca Batlle (en sobreviuen només 6 i trasplantem 1 el 28 de setmbre). Prou feines han nascut 4 o 5 i les trasplantem al bancal el 15 d’octubre
    • 40 naps (4 fileres, 40): a 2mm de profunditat tipus “Martillo” (brassica rapa) de sobre de marca Morera (sobre no obert però comprat fa temps)
    • 30 xicoira silvestre (3 fileres, 30): a 2mm de profunditat de sobre de marca Vilmorin (sobre vell ja obert fa temps)
  • 16 de setembre(atès que no han nascut ni els inicials raves blancs ni els darrers naps i xicoira):
    • 50 ravenets (5 fileres, 50): ravenets tipus saxa 2  de sobre de Can Morera (obert avui), (ens sembla que ara que no hi ha tants depredadors, el millor és semblar-los directament al bancal). Trasplantem uns 15 el 15 d’octubre. Trasplantem 33 el 5 de novembre.
  • 5 de novembre:
    • 60 pèsols (6 fileres, en grup de 2): comprats el 19 d’octubre 2011 i oberts l’hivern passat
    • 70 faves (7 fileres, en grup d’1): comprats el 19 d’octubre 2011 i oberts l’hivern passat
  • 5 de febrer del 2013: (aprofitem la terra que hi ha i que no hi havia crescut res… a veure si funciona bé… és que la fred i la tramuntana no convidaven gaire a quedar-s’hi)
    • 30 enciams cogoll  de marca batlle
    • 30 enciams bio de marca rocalba
    • 30 xicoies de marca vilmorin

Esdeveniments:

  • 4 d’agost: després de tenir-lo al sol a la façana del sud de l’hort uns cinc dies… descobrim (tot llegint per la xarxa) que no ha d’estar al sol, només en un lloc amb llum però no llum directa… així que el duem a la barraca de les graelles i allà el reguem a diari amb polvorització (i més endavant també amb regadora… però tornem a la sulfatadora un cop arranjada)… quan comencin a ésser més grans s’han d’anar aclimatant al lloc on s’hi trasplantaran…
  • 4 d’agost: sembla que hi brota un rave (menys d’una setmana després de la sembra) però potser és falsa alarma…
  • 6 d’agost: veiem apuntar 8 llavors de pastanaga (després d’una setmana)… 8 d’agost, semblen falsa alarma ja que són un parell de cotiledons arrodonits i ens sembla recordar que les pastanagues són dues fulles ben primes i allargades (sí confirmat 10 d’agost, mirar imatge annexa)…
  • 10 d’agost: descobrim dues llavors germinades que potser sí  (confirmat, veure imatge annexa) són de raves ja que són dos cotiledons dobles (com un trèvol de 4 fulles)
  • 28 d’agost: vist que ha anat molt bé les noves llavors a l’almàixera blanca, deixem aquest que ha estat un martiri i no surt res (no sabem si per la terra, l’altre vam emprar una de comprada, o bé per les llavors velles)
  • 31 d’agost: a la 2a tongada ja broten els enciams (fa 3 dies que els vam sembrar) bio (la resta encara no)
  • 12 de setembre: els enciams bio van molt bé, ja tenen fulles de veritat. Els enciams cogoll encara han de créixer, són més lents. Però no han sortit cap nap i cap xicoira… segurament és perquè són llavors velles (com ens havia passat amb les pastanagues…)
  • 20 de setembre: broten (després de 4 dies) alguns ravenets sembrats
  • 22 de setembre: han brotat (fulles dicotiledònies) gairebé tots els ravenets sembrats fa 6 dies
  • 28 de setembre: hi trasplantem un 20 enciams “batavia pierre” bio que havien estat sembrats fa un mes, també un, però hem vist que encara són massa petits i les arrels no han quallat, un enciam tipus cogoll
  • 15 d’octubre: trasplantem 3 enciams cogolls (n’han nascut molt pocs d’aquests, sembrats el 28 d’agost)
  • 15 d’octubre: trasplantem 15 ravenets sembrats el 16 de setembre (van néixer ràpid però a l’almàixera no han engreixat gens). Deixem la resta per trasplantar-los un altre dia a veure si hi ha diferència (ens sembla que ara que no hi ha tants depredadors, el millor és semblar-los directament al bancal)
  • 4 de novembre: comencem a sospitar que els ravenets que hem deixat a l’almàixera sense trasplantar-los (sensiblement molt més petits que els que estan al bancal i foren trasplantats fa 20 dies) es poden fer malbé… a veure si els trasplantem
  • 5 de novembre: trasplantem 33 ravenets sembrats el 16 de setembre (van néixer igual que els trasplantats el 15 d’octubre i aquests creiem que pel fet d’haver trigat tant s’han quedat petits i potser envellits… són molt diferents dels que fan 20 dies ja es van plantar)
  • 18 de novembre: després de 13 dies comencen a apuntar 10 dels 60 pèsols i 14 de les 70 faves
  • 9 de desembre: després de poc més d’un mes ja tenim 32 faves prou grosses i 9 pesoleres no gaire grans
  • 16 de desembre: trasplantem 25 faves de l’almàixera (sembrades del 5 de novembre, un mes i 10 dies), les més grosses, i hem vist, ja que la falca de les almàixeres són petites que les hem fet patir un xic, s’haurien d’haver trasplantat abans. Els pèsols no han sortit gaires i són petits.
  • 24 de desembre: trasplantem 5 pèsols al bancal (després d’un mes i 20 dies de plantats i havent-hi sobreviscut molt pocs)
  • 27 de desembre: trasplantem les 13 faves que quedaven i que, atès que hem trigat molt, ara fan molt mala cara… no hem d’esperar tant (sembrades fa 1 mes i 20 dies)… dies meś tard veiem que es recuperen però que sempre són més petites que les trasplantades fa 10 dies…
  • 11 de maig 2013: sembrem al bancal 9 enciams bio i 2 de cogolls (sembrats el 5 de febrer, això no ha funcionat ni en temps ni en quantitat)

2. Almàixera blanca (8×13=104):

Brots germinats d'espinacs (Font: chiotsrun.com)

Brots germinats d’espinacs (Font: chiotsrun.com)

Plantacions:

  • 18 d’agost:
    • 64 pastanagues (8 fileres): de  5 a 12 llavors a 1mm de profunditat tipus Cenoura Nantesa 2 BIO (daucus carota) de sobre de marca Rocabruna
    • 40 mongetes de mata baixa (5 fileres): 2 llavors a 5-20mm de profunditat tipus “Contender” de manta baixa de caixa de marca Morera
  • 30 de setembre:
    • 48 pastanagues (6 fileres): de  5 a 12 llavors a 1mm de profunditat tipus Cenoura Nantesa 2 BIO (daucus carota) de sobre de marca Rocabruna
    • 56 espinacs gegants (7 fileres): de 2 a 4 llavors a 10mm de profunditat tipus espinac gegant d’hivern de paquet de caixa vella de Can Morera (té més d’un any de comprada i quasi d’oberta). El 15 d’octubre només han crescut 3, comprem un altre sobre i fem una nova sembrada a l’almàixera blava de 150 falques. 2 de novembre segueix sense haver crescut res de res.

Esdeveniments:

  • 18 d’agost: atès que l’almàixera blava no ens està anant bé i no sabem si és pel terra (meitat nostra i meitat compost però que segueix essent força argilosa) o perquè les llavors s’han fet malbé (encara que només fa uns 8 mesos que són oberts els sobres…), hem comprat terra de la plana de Vic (terra universal) i un nou paquet de llavors de pastanagues
  • 23 d’agost: broten forces mongetes i 8 dicotiledons de pastanaga (fa 5 dies que van ésser sembrades)
  • 27 d’agost: tenen forces fulles la majoria de mongetes i han brotat la majoria de pastanagues. Ara comencem a témer que no ho tindrem fàcil per trasplantar ni les mongetes ni les pastanagues i que per això es sembra directa al sòl.
  • 4 de setembre: trasplantem d’urgència 10 mongetes al bancal de les fabàcies (perquè se’ns ha fet tard, després de 18 dies de sembrades) i ja sobresortien les arrels per sota. Demà intentarem plantar-ne la resta.
  • 5 de setembre: trasplantem 22 parelles de mongetes i les pastanagues comencen a tenir fulles de veritat
  • 9 de setembre:  hi trasplantem de l’almàixera 30 grups de pastanagues (sembrades el 18 d’agost) al bancal de les umbel·líferes i dies més tard sembla que els hi ha anat bé… la majoria ja tenien fulles de veritat (des del 5 de setembre, just 17 dies de sembrades) i més o menys la meitat de la terra estava arrelada (les travem amb una cullera de postres)
  • 24 de setembre: hi trasplantem, anem tard!, 31 pastanagues que quedaven a l’almàixera (sembrades el 18 d’agost i dues setmanes més tard que les seves “companyes” amb les quals hi ha una gran diferència de mida, són més del doble de grans)
  • 15 d’octubre: només han nascut 3 de les 56 grups de llavors d’espinacs gegants (el paquet és de l’agost de l’any passat i obert l’octubre de l’any passat). Comprem un altre paquet i Sant Tornem-hi
  • 24 d’octubre: als 24 dies la meitat de les pastanagues ja han brotat i tenen fulles vertaderes.
  • 3 de novembre: han crescut 34 de les 48 pastanagues, moltes amb fulles vertaderes però tot plegat molt petites encara (34 dies de sembrades)
  • 9 de desembre: hi ha 24 pastanagues, petites però totes amb fulles vertaderes (40 dies de sembrades) i sembla que hi ha 4 espinacs dels que no creixien (sembrats el 30 de setembre, fa 2 mesos i 9 dies)
  • 16 de desembre: trasplantem 25 grups de pastanagues que ja s’envermellien i no milloraven… creiem que en general triguem massa a trasplantar-les als bancals (porten 2’5 mesos)

3. Almàixera blava 2 (15×10=150):

Brots germinats de naps (Font: digginfood.com)

Brots germinats de naps (Font: digginfood.com)

Plantacions:

  • 15 d’octubre: sembrem
    • 50 grups d’espinacs gegants d’hivern (spinacia Oleracea 5 fileres) (més o menys 2 o 4 llavors a uns 2 cm) d’un sobre nou ja que els sembrats el 30 de setembre de la caixa gran de l’any passat només han crescut 3 (dels 56 grups). La resta de llavors velles les tirem entre la tanca de canyes seques i al galliner… per veure si creixen i alimentem les gallines
  • 20 d’octubre:
    • 30 xirivies (3 fileres): de  5 a 12 llavors de xirivia mig llarga Guernesey (pastinaca sativa) marca Rocalba
    • 30 naps bola de neu (3 fileres): de 5 a 12 llavors de nap de taula tipus bola de neu (brassica rapa) de marca Rocalba
  • 11 de novembre:
    • 40 enciams bio (4 fileres): a 1mm o superficial, l’enterrem molt poc, enciams tipus Batavia Pierre Benite (Latuca sativa) de marca Rocaba biològic

Esdeveniments:

  • 24 d’octubre  del 2012: als 4 dies comencen a brotar els naps de bola de neu (fulles dicotiledònies dobles)
  • 24 d’octubre: als 9 dies han brotat 3 espinacs (fulles dicotiledònies llargues)
  • 3 de novembre: als 20 dies han  brotat 14 de les 50 espinacs
  • 3 de novembre: als 14 dies ja hi ha 29 dels 30 naps de bola de neu (fulles dicotiledònies només però) i cap xirivia!
  • 8 de novembre: als 19 dies apunten (fulles falses dicotiledònies) 10 de les 30 xirivies
  • 13 de novembre: als 24 dies apunten ja 23 de les 30 xirivies
  • 15 de novembre: apunten, als 4 dies de sembres, els enciams bio
  • 9 de desembre: recompte, hi ha 20 espinacs (als 56 dies), 33 enciams bio (als 24 dies), 25 xirivies (als 50 dies) i 29 naps (als 50 dies)
  • 16 de desembre: trasplantem de l’almàixera 32 grups d’enciams bio (sembrats fa 1 mes i 5 dies) i és el moment perfecte, un xic petits però com hi havia moltes llavors les arrels són molt llargues i més temps haguessin patit.
  • 16 de desembre: trasplantem 20 grups de naps i 16 de xirivies (sembrats gairebé 2 mesos!) i és un bon moment, no les hem vist patir ni són excessivament grans… però potser no han crescut perquè la falca és petitona…
  • 16 de desembre: trasplantem 22 grups d’espinacs, són molt petitons, però és que van molt a poc a poc (són plantats del 15 d’octubre, 2 mesos)

Més informació

3 thoughts on “Planter – Almàixera en porexpan 2012

  1. felixmaocho ha dit:

    Gràcies per la teva recomanació. M’ha resultat una gradable sorpresa. Encara que el blog es didica a molts temes, tinc ja una bona col · lecció de post dedicats a l’Hort Familiar. aquí et deixo la direcció per si t’interessa o interessa als teus lectors.
    http://felixmaocho.wordpress.com/indice-de-horticultura/

  2. […] per a aquest moment, encara que requereix de bastants cures i dedicació. Cal sembrar-lo en almàixera, a l’interior d’un hivernacle o en alguna zona dins de la teva pròpia […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: